preventieloont.nl » Arbeidshygiëne
Wij helpen u bij arbo gerelateerde onderwerpen zoals RI&E, Bedrijfscertificeringen, VCA opleidingen en eventueel aanvullende onderzoeken.
preventieloont, preventie loont, preventieloont.nl, preventie, preventiemedewerker, die, ri&e, rie, risico inventarisatie, risico inventarisatie en evaluatie, evaluatie, NCA, VCA certificaat, uitzendbureau certificaat, NEN, NEN certificaat, SNA certificaat, NEN 4400-1, NEN 4400-2, SNA, VCU, VCU certificaat, arbo, arbeidshygiene, arbeidshygiëne, SNA keurmerk, veiligheidsmanagementsystemen, veiligheid management systemen, arbo dienst, vca-vol, vca-b, vca basis, vca vol, vca-p, vca p, vca certificaat, Breda, Roosendaal, Etten-Leur, prinsenbeek, veiligheid op werkvloer, deskundig advies veiligheid, veiligheid, adviseur veiligheid, veiligheidsinspecteur
64
page-template-default,page,page-id-64,page-child,parent-pageid-107,bridge-core-2.7.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-25.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Arbeidshygiëne

De internationaal gehanteerde definitie is als volgt: “Arbeidshygiëne is de discipline van het  herkennen, evalueren en beheersen van gevaren voor de gezondheid in de werkomgeving met als doel de bescherming van de gezondheid en het welzijn van de werknemers en de gemeenschap in het algemeen.”

 

Arbeidshygiëne is de zorg voor een gezonde werkomgeving.

In de werkomgeving kan men hinderlijke en schadelijke omgevingsfactoren onderscheiden. Ze kunnen enerzijds het comfort van de werknemer en anderzijds zijn gezondheid beïnvloeden.

 

Vb. – hinderlijke omgevingsfactoren  kunnen zijn achtergrondgeluid en het binnenklimaat in kantoren.

 

Schadelijke omgevingsfactoren kunnen veroorzaakt worden door chemische, fysische of biologische stoffen. Over al deze omgevingsfactoren kan door, in Nederland een Arbodienst, en in België een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW) een advies – een ‘risicoanalyse’ – gegeven worden, eventueel aangevuld met metingen of een opleiding.

 

Voorbeelden van onderdelen van een risicoanalyse:

  • Risicoanalyse chemische agentia
  • Metingen
  • Geluidsonderzoek
  • Klimaatstudie
  • Asbestinventarisatie
  • Legionellabeheersplan
  • Opleidingen

 

Deze risicoanalyse vormt in Nederland een aanvulling op de wettelijk verplichte RI&E.

 

In Nederland vormt arbeidshygiëne, naast veiligheidskunde, arbeid- en organisatiekunde en de bedrijfsgezondheidszorg een van de kerndeskundigheidsgebieden van arbodiensten.

 

Wat is een arbeidshygiënist?

Arbeidshygiënist (m/v) is een professionals die zich bezig houdt met het beschermen van de gezondheid van de mensen op de werkplek door het toepassen van de principes van de arbeidshygiëne.

 

De arbeidshygiënist is een schakel tussen de organisatie en de vele deskundigen die zich bezighouden met arbeidsomstandigheden. De arbozorg is zijn werkterrein, de bescherming van werknemers zijn doel.

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

 

We helpen u graag bij uw arbeidsinspectie. Zo heeft u vooraf duidelijkheid in planning, doorlooptijd, kosten en verantwoordelijkheden. Druk op onderstaande knop en ontvang een op het bedrijf geënte offerte.