preventieloont.nl » Korte broek op de werkplek, mag dat?
Preventieloont.nl | Doe de gratis risico analyse check op onze website!
preventieloont, preventie loont, preventieloont.nl, preventie, preventiemedewerker, die, ri&e, rie, risico inventarisatie, risico inventarisatie en evaluatie, evaluatie, NCA, VCA certificaat, uitzendbureau certificaat, NEN, NEN certificaat, SNA certificaat, NEN 4400-1, NEN 4400-2, SNA, VCU, VCU certificaat, arbo, arbeidshygiene, arbeidshygiëne, SNA keurmerk, veiligheidsmanagementsystemen, veiligheid management systemen, arbo dienst, vca-vol, vca-b, vca basis, vca vol, vca-p, vca p, vca certificaat, Breda, Roosendaal, Etten-Leur, prinsenbeek, veiligheid op werkvloer, deskundig advies veiligheid, veiligheid, adviseur veiligheid, veiligheidsinspecteur
645
post-template-default,single,single-post,postid-645,single-format-standard,bridge-core-2.7.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-25.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-8.1,vc_responsive

Korte broek op de werkplek, mag dat?

Korte broek op de werkplek, mag dat?

Is het toegestaan en veilig om medewerkers bij warm weer in korte broek te laten werken? Wettelijk is hier weinig over geregeld, hoe kom je als werkgever tot verstandig beleid?

Na een aantal natte en relatief koele weken keert de komende dagen het warme weer terug. Bij hoge temperaturen, zeker in combinatie met fysiek werk, kan de verleiding groot zijn om een korte broek aan te trekken. Zijn daar regels voor?

Wettelijk gezien nauwelijks. Afspraken hierover zijn vrij te maken tussen werkgever en werknemer, waarbij de grondwet werknemers beschermt in hun kledingkeuze. Wel moet het werk veilig en hygiënisch kunnen worden uitgevoerd. Om die reden kunnen bedrijven werknemers verplichten om bijvoorbeeld veiligheidsbroeken of tuinbroeken te dragen – met lange pijpen. Aan de andere kant kunnen werkcomfort en het voorkomen van hittestress juist redenen zijn om wél voor de korte broek te kiezen.

Als dienstverlener op het gebied van veilig -en gezondheid, adviseert om binnen de organisatie goede afspraken te maken over:

  • wanneer de korte broek wel en niet is toegestaan, afhankelijk van variabelen als het soort werk, de locatie en de temperatuur;
  • waar de korte broek eventueel aan moet voldoen;
  • waar werknemers zich kunnen omkleden als zij gedurende de dag verschillende broeken dragen.

Betrek bij het opstellen van de afspraken de medewerkers, OR of personeelsvertegenwoordiging. Houd ook rekening met het verstrekken van zonnebrandcrème en andere maatregelen zoals petjes.

Nog vier manieren waarop je medewerkers kunt beschermen tijdens zonnige, warme dagen:

  • Onderzoek of het mogelijk is om de heetste en zonnigste momenten van de dag te mijden. Werk zoveel mogelijk in de schaduw en probeer het minder zware werk op de warmere momenten uit te voeren.
  • Geef voorlichting over de risico’s van werken in de zon. Vertel medewerkers welke maatregelen er vanuit het bedrijf mogelijk zijn en vraag of zij zelf praktische oplossingen paraat hebben.
  • Denk bij de maatregelen uit het vorige punt bijvoorbeeld aan klimaatbeheersingssystemen (airco), parasols/tenten, pauzes in koelere ruimten en het verstrekken van voldoende drinkwater.
  • Verstrek ook persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals luchtige en UV-werende kleding, petten/hoeden, extra werkschoenen (om tussentijds te luchten) en zonnebrandcrème.